L’Echo schetst objectief verhaal over kredietverlening aan ondernemingen

19/03/2012

Draaien de banken de kredietkraan voor ondernemingen toe? Dat is de vraag die de Franstalige krant L’Echo zich heeft gesteld in de weekendeditie van 17 en 18 maart 2012.

Hoewel de cijfers aantonen dat er nooit meer krediet aan ondernemingen in omloop was (meer dan 129 miljard EUR eind 2011), geven sommige ondernemingen aan dat de bank hun ondernemingsproject niet zou ondersteunen.

L’Echo geeft aan dat de cijfers die zowel Febelfin als de Nationale Bank van België publiceren, aantonen dat de banken wel degelijk kredieten blijven verlenen. “L’aggravation de la crise de la dette dans la zone euro à partir de l’été dernier ne semble pas avoir poussé les banques à couper le robinet du crédit pour les entreprises.”

Philippe Ledent, economist bij ING, zegt in de krant dat de Belgische markt ook over voldoende funding beschikt om kredieten te kunnen blijven verlenen. “Contrairement à des pays comme la Grèce et le Portugal où les banques ont subi des fuites de capitaux, les banques belges disposent d’un “funding” important auprès des particuliers, par le biais des comptes d’épargne.”

L’Echo bericht dat hoewel de kredietbedragen (aangevraagd en verleend) zijn gestegen, het aantal aanvragen is gedaald. “Lors des deux derniers trimestres de 2011, les investissements des entreprises ont brutalement chuté, la crise poussant les entreprises à revoir à la baisse leurs plans d’investissement”, zegt Philippe Ledent daarover.

De krant geeft ook nog cijfers mee van het Centrum voor Ondernemingen in moeilijkheden (BECI). Daaruit blijkt dat de belangrijkste reden waarom een onderneming in moeilijkheden zit een onaangepaste strategie is (70%). Daarnaast scoren ook een slecht beheer van de gelden (54%) en onderkapitalisatie (41%) hoog. Een moeilijke toegang tot financieringsbronnen staat slechts op de achtste plaats (32%).

Meer informatie vindt u ook op www.financieringvanondernemingen.be en in het persbericht van Febelfin van 16/03/2012.

Meer over: