"Met een goed economisch verhaal lukt het nog altijd"

29/10/2013

Ondernemingen die naar hun bank stappen om een project te laten financieren, moeten een goed kredietdossier kunnen voorleggen. Dat wil echter niet zeggen dat de banken geen financiering meer zouden verlenen. De recentste cijfers tonen zelfs het tegendeel aan.

In een artikel van het magazine BNK (Perspectives on banking) delen Mathias Dewatripont, hoogleraar aan de ULB en directeur van de Nationale Bank, Issam Hallak, hoogleraar aan de Vlerick Management School, Koen Baluwé, advocaat bij het kantoor De Bock & Baluwé advocaten en Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, voluit deze visie.

Enkele fragmenten:

‘Het is voor grote ondernemingen wellicht makkelijker’, erkent Mathias Dewatripont. ‘Zij kunnen direct aan middelen geraken via obligaties, de beurs of andere financiers. Dat versterkt hun dossiers om van banken extra krediet te krijgen. Maar de regels zijn voor iedereen dezelfde. De grote variatie in voorwaarden zit vooral in de waarborgen. Het is logisch dat banken voorzichtiger zijn geworden. Deze diepe crisis is veroorzaakt door al te losse kredietverlening. Dat is het type crisis waar we het moeilijkst uit geraken. We mogen dus niet hervallen.’

‘U moet een krediet kunnen terugbetalen met uw activiteiten, niet met de waarborgen. Als u genoeg andere financiering kunt voorleggen naast het bankkrediet, kunt u wel een goed krediet krijgen’, zegt Michel Vermaerke.

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het hier.

Het artikel maakt deel uit van een volledig dossier rond bedrijfskredieten dat u hier kunt consulteren.

Meer over: