Alles wat je moet weten over de garantieregeling van de overheid voor bedrijven en zelfstandigen

27/04/2020

De federale overheid heeft een garantieregeling geactiveerd voor alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden, die banken verstrekken aan levensvatbare niet-financiële bedrijven en zelfstandigen.

De garantieregeling heeft volgende kenmerken:

  • Het gaat om een totaal waarborgbedrag van 50 miljard euro.
  • Alle nieuwe bijkomende kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden (excl. herfinancieringskredieten) die tot en met 30 september 2020 worden verstrekt, zullen onder de garantieregeling vallen.
  • Nadat de garantieregeling is afgelopen, zal worden bekeken hoeveel verliezen er op de kredieten binnen de garantieregeling werden geboekt. De lastenverdeling tussen de financiële sector en de overheid is als volgt:
    • De eerste 3% aan verliezen op het totaal aan nieuwe kredieten zal volledig door de financiële sector worden gedragen.
    • Voor de verliezen tussen 3% en 5% zal 50% van de verliezen gedragen worden door de financiële sector en 50% door de overheid.
    • Voor de verliezen hoger dan 5% zal 80% van de verliezen gedragen worden door de overheid en 20% door de financiële sector.

Hoe kan ik mijn kredietaanvraagdossier staven bij mijn bank?

Febelfin heeft een tool gemaakt waarin ondernemers hun geschatte inkomsten en kosten voor de komende maanden kunnen invoeren.

Hoe werkt het?

Vul enkel de cellen in met een witte achtergrond (de cellen met een grijze achtergrond zijn formules die worden berekend aan de hand van de gegevens die je invoert). De tool berekent de liquiditeitsbehoeften van jouw onderneming voor de komende 12 tot 18 maanden alsook het kredietbedrag dat je eventueel kan aanvragen bij je bank. 

Je kan de berekeningen toevoegen aan jouw aanvraagdossier. Voor Nederlands: zie tabblad 1, voor Frans: zie tabblad 2.

Het staat elke ondernemer uiteraard vrij om andere berekeningstools voor hun liquiditeitsbehoeften te gebruiken.

Download hier de Excel om de berekening te maken. ​

Meer weten?

Meer over: